intro2_bε σύνθημα «Το φάρμακο είναι δικαίωμα όλων», η Δημοτική Αρχή σε αγαστή συνεργασία με το δραστήριο Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών και την σύμπραξη της Α’ ΔΟΥ Σερρών, δημιούργησε και λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο που είναι στολίδι για τον τόπο μας. Από τις αρχές Φεβρουαρίου του έτους 2012 παρέχει υπηρεσίες δωρεάν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και για διάφορους λόγους το στερούνται.

Είναι μια ευγενική χειρονομία στην οποία όχι μόνον ανταποκρίθηκαν αλλά και στήριξαν ενεργά όλοι οι Σερραίοι. Από τους απλούς πολίτες μέχρι τον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε. Σας ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το φαρμακείο μας απέκτησε επάρκεια φαρμάκων, ώστε να μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών των δικών μας και όχι μόνο. Τα φάρμακα συλλέγονται σε ειδικά κιβώτια που βρίσκονται στα φαρμακεία και όταν γεμίζουν οι φαρμακοποιοί τα φέρνουν στο Φαρμακευτικό Σύλλογο όπου γίνεται ο έλεγχος, η διαλογή και η τακτοποίηση τους. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τη συνδρομή του απλού κόσμου που φέρνει φάρμακα που δε χρειάζεται, λόγω θεραπείας, αλλαγής φαρμακευτικής αγωγής, θανάτου κάποιου προσφιλούς προσώπου του. Μπορεί η έδρα μας να βρίσκεται στις Σέρρες, στη οδό Δημητρίου Σπυρίδη 13, αλλά η δράση επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, όπου υπήρχε ανάγκη. Δημιουργήσαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης σε διάφορους φορείς.

Δικαιούχοι είναι:

 1. Συνδημότες μας που δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο.
 2. Άποροι με βιβλιάριο πρόνοιας που το φαρμακείο του Νοσοκομείου Σερρών δεν μπορεί να τους προμηθεύσει τα φάρμακα που δικαιούνται λόγω ότι δεν το έχουν και με ειδικό χαρτί που τους δίνει έρχονται και εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο
 3. Όσοι έχουν κάρτα ανεργίας
 4. Όσοι, ύστερα από κοινωνική έρευνα των κοινωνικών λειτουργών που δουλεύουν στις υπηρεσίες των Δήμων του Νομού Σερρών και του Νοσοκομείου Σερρών και Κέντρων Υγείας με την προσκόμιση σχετικής κοινωνικής έκθεσης, κρίνονται άμεσης εξυπηρέτησης από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν είναι:

 1. Βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
 2. Το εκκαθαριστικό της εφορίας.
 3. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
 4. Ιατρική Γνωμάτευση
 5. Αν είναι άνεργος την κάρτα ανεργίας του.

ΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας προσφέρθηκαν φάρμακα στους εξής φορείς:

ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 1. ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
 2. ΚΕΦΙΑΠ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ( Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Νιγρίτας)
 3. Κ.Ε.Π.Ε.Π. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ( Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών)
 4. Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α. ( Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία)
 5. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ»
 6. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ( Κωστοπούλειος Στέγη αλλά και πτέρυγα ανιάτων)
 7. ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
 8. ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
 9. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
 10. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΕΡΡΩΝ
 11. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
 12. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 1. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
 2. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΟΣΜΟΥ
 3. ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
 6. ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΘΗΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΝΗΣΙΑ

 1. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
 2. ΛΕΙΨΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 1. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
 2. ΣΕΡΒΙΑ

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σερρών έλαβαν τα κάτωθι ευχαριστήρια:

 1. ΛΕΙΨΟΙ
 2. ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
 3. ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 4. Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. ΝΙΓΡΙΤΑΣ
 5. Κ.Ε.Π.Ε.Π. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
 6. ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
 7. ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
 8. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ
 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
 10. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
 11. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που έχουν ανάγκη, που διαβιούν στο Νομό μας ( π.χ. μετανάστες ) και λειτουργούμε με όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας ενός κανονικού φαρμακείου και τα φάρμακα που βρίσκονται στο χώρο του φαρμακείου του Κοινωνικού Φαρμακείου διατηρούνται σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας. Το όλο μας δημιούργημα βασίστηκε στον εθελοντισμό χωρίς να ζητηθεί κανενός είδους οικονομική συνδρομή. Παρ’ όλα αυτά, όλοι πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα, το Κοινωνικό Φαρμακείο μας είναι από τα πιο δραστήρια και παραγωγικά στον ελλαδικό χώρο. Είναι από τα λίγα που λειτουργεί μέσα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Σερρών. Οπότε όλη η διαδικασία προσφέρει ασφάλεια στη συντήρηση του φαρμάκου.

Το πρώτο χρόνο δημιουργίας του λειτουργούσε βάση της εθελοντικής εργασίας- προσφοράς των φαρμακοποιών του Νομού, οι οποίοι ερχόταν μετά το κλείσιμο των φαρμακείων τους προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθεια τους και να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα εξυπηρετούσαν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή !4:00 – !5:00.

Παράλληλα από τον Δεκέμβριο του 2012 ο Δήμος ενέταξε το Κοινωνικό Φαρμακείο μας σε επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα « Δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας» σε συνεργασία με το Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. και την ΑΝΕΣΕΡ με σκοπό την αρτιότερη οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία με την πρόσληψη δύο φαρμακοποιών και μιας κοινωνικής λειτουργού, οι οποίοι εργάζοταν από τις 08:00- 16:00 σε πενθήμερη βάση.

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2014, μετά τη λήξη του προγράμματος, έως και σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σερρών συνέχισε και συνεχίζει χωρίς κάποια διακοπή την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας που χρειάζονται το φάρμακο τους με ώρα λειτουργίας 12:00 – !4:00 καθημερινά καθώς και την προμήθεια φαρμάκων σε όποιον του το ζητήσει. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει την ευαισθησία των φαρμακοποιών του Νομού Σερρών που σε μια τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο για τον κλάδο τους δεν ξεχνούν τον συνάνθρωπό τους και επιδεικνύουν τον αλτρουïσμό τους.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του είχαμε και την εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λευκώνα, τμήμα Βοηθών Φαρμακείου, χάρη στην πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Γραφείου της ΕΠΑΣ Μαθητείας, κας Σχοινά Αναστασίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χώρο λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του, τις δράσεις του και να έρθουν σε επαφή με τα φάρμακα και να μάθουν τον ασφαλή τρόπο ανακύκλωσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Η γνωριμία αυτή ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη αφού έχουν σκοπό να εργαστούν στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στο χώρο του φαρμακείου. Είχαν δώσει μία υπόσχεση όταν έφυγαν από το χώρο, ότι θα μάζευαν φάρμακα και θα μας τα έφερναν. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι τήρησαν την υπόσχεσή τους και πριν λίγες μέρες έφεραν φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο που ήταν άλλα προς άμεση χρήση και άλλα προς ανακύκλωση. Ευχαριστούμε τόσο την υπεύθυνη όσο και τους μαθητές.